ZMOS finišuje so školeniami koordinátorov manažmentu vôd

13.10.2010 Sabinov

Lipany 13. októbra (TASR) – Druhým dňom dnes v Lipanoch pokračoval program posledného zo série seminárov, ktorý v rámci projektu podporeného Nórskym finančným mechanizmom, realizuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS).
\"Do projektu sme v rámci Slovenska zapojili zhruba 60 ľudí. Chceme, aby metodiku integrovaného manažmentu vôd zvládol minimálne jeden človek, ktorý bude pôsobiť v rámci svojho regionálneho združenia, \" uviedol dnes pre TASR podpredseda ZMOS Milan Muška. Projekt podľa neho korešponduje s programovým vyhlásením vlády a jeho cieľom je vytvorenie metodiky.
Úlohou vyškolených odborníkov bude z metodického hľadiska pomáhať samosprávam v oblasti integrovaného manažmentu vôd. Podľa Mušku ide o širokú škálu činností, ktoré patria do kompetencií obcí a miest, a predovšetkým prípravu územnoplánovacích dokumentov.
\"Musia vedieť vyhodnotiť a zapracovať riziká prírodného prostredia do protipovodňových plánov, ktoré sú súčasťou strategickej dokumentácie každej obce. Tie sa nie vždy inovujú dostatočne kvalitne z pohľadu poznania konkrétnych podmienok, \" konštatoval Muška.
Účastníci školení absolvovali prednášky a diskusie s odborníkmi v oblasti lesného a vodného hospodárstva, meteorológie, poľnohospodárstva, ochrany prírody a krajinotvorby.
Podľa splnomocnenca vlády SR pre územnú samosprávu, integrovaný manažment povodí a krajiny Martina Kováča je potrebné, aby sa vybudoval systém prípravy a realizácie preventívnych opatrení pred povodňami.
\"Naše územie umožňuje redukovať riziká povodní v značnej miere, ak sa vhodným spôsobom bude revitalizovať lesná krajina, poľnohospodárska krajina, ak sa vhodnejšie bude nakladať s dažďovou vodou. Zároveň je potrebné, aby sa vybudoval celý systém riadenia a zapojenia ľudí do týchto prác, \" konštatoval Kováč.
Projekt víta aj predseda regionálneho združenia miest a obcí Horná Torysa a primátor Lipian Eduard Vokál. Starostovia obcí dnes hovorili o spôsobe využitia financií, ktoré vyčlenila vláda na realizáciu protipovodňových opatrení.
\"V zmysle stanovených podmienok sme schopní na takúto činnosť zamestnať v Lipanoch do 25 ľudí. Do zimy chceme urobiť prípravu a od februára by pracovné skupiny mohli začať s úpravou prostredia hlavne v mestských lesoch, \" uviedol Vokál. Zároveň pripomenul dôležitosť koordinácie týchto činností s inými obcami, pretože ak sa urobia len na niektorých miestach, ich efekt sa výrazne znižuje.
 

Vyberte región